Het Kersthuis in het Noorden

Maandag 18 November vertrokken we naar broerlief in Uitgeest. We wilden er eens helemaal uit, weg van de sores rondom ons.

De reis verliep niet voorspoedig, de intercity direct stopte er weer eens mee, vanaf nu benoem ik deze ’NS topper’, de intercity defect, altijd raak dus. Je weet wat je krijgt, valt het ook niet tegen.

Vanaf Rotterdam boemelden we in 21 stops naar Uitgeest. We waren compleet gaar, maar vrolijkten op toen broerlief ons op het station welkom heette, aandoenlijk.

Bij het betreden van zijn huis, belandden we pardoes in een compleet andere wereld, het was in een klap Kerstmis. We keken onze ogen uit, te midden van al zijn verzamelingen (LP’s, CD’s, DVD’s, cassettes, bierpullen, autootjes, koelkastmagneetjes, etc etc etc), stond/hing het vol met ‘kerstled’ vrolijkheid.

 

Het Kersthuis

De houtkachel snorde dat het een lieve lust was, het huis was aan kant, de bedden waren opgemaakt, het lekkers was in huis, het logeerfeest ging beginnen.

Broerlief houdt van voorraden, hij wil niet misgrijpen en dan heb ik het niet alleen over boodschappen, ook van al zijn apparatuur, heeft hij er minstens twee, dus wij maakten hem blij met onze oude CD/DVD speler. 

Onder het genot van lekkers, bekeken we op zijn enorme TV (55 inch), de foto’s van Stockholm, echt indrukwekkend moet ik zeggen. 

Omdat deze logeerpartij was ontstaan uit een grapje, we wilden friet komen eten bij hem, bakte broerlief goddelijke frieten voor ons. Het proces verliep heel gestructureerd, frietaardappels van AH, schillen, snijden, voorbakken en afbakken in arachideolie met tussendoor een snackje uit de airfryer. Komisch was, dat hij de sla 2 dagen later uit zijn fietstas haalde, vergeten dus. Maar…..zelden zo’n lekkere friet gegeten, eerlijk is eerlijk. 

Voldaan legden we ons ten ruste in een ijskoude slaapkamer, gelukkig hadden we wel een warm bed. 

Tja, ik ben een slechte slaper, ook moet ik altijd erg wennen aan een nieuwe situatie, dus ik lag uren wakker, echter wel met een vakantiegevoel, door de vele vliegtuigen die boven ons hoofd de landing inzetten. Ik moet zeggen dat ik dat geluid totaal niet storend vond.

Dinsdag 19 November, veel te vroeg was ik alweer wakker, na slechts een paar uurtjes slaap.

Ik zag er enorm tegenop om uit het warme bed te stappen, dus ik stelde de ochtendrituelen even uit, maar niet lang, ik had zin in de dag, we hadden leuke plannen.

Ik trotseerde moedig de koude badkamer, en liep daarna schoon en wel naar beneden, zette de verwarming aan (zeldzaamheid, maar ik had toestemming), en deed het grote licht aan (ook zeldzaam, broerlief verkiest de kerstverlichting) en begon te wordfeuden, etc, etc. Helaas niet onder het genot van koffie, ik wist niet hoe het geavanceerde koffieapparaat werkte.

Een uurtje later verscheen manlief, hij verzamelde beneden in de warme woonkamer nog wat moed om zich te gaan wassen haha.

Een half uur later ben ik naar boven gelopen, luid zingend. Broerlief begreep de hint gelukkig, stond op en voorzag ons van een heerlijk bakkie en van een warme croissant met kaas. Hmmmmm wat smaakte ons dat zeg, de dag kon beginnen hoor.

Uitgeest

We begonnen met een lange wandeling door Uitgeest, met als doel: de Action, want manlief en ik wilden wilden ook wel wat ‘LedPret’ en dat is gelukt, met een tas vol en een big smile kwamen we naar buiten.

Met de trein reden we naar Beverwijk, namen daar de bus en reden naar Wijk aan Zee en liepen door de duinen naar de zee. 

Wat een verademing is het altijd om de zee te zien, wat een energie krijg je daarvan, TOP. 

Na een heerlijke strandwandeling, dronken we een glaasje in een strandtent en later nog een glaasje in een gezellige horecagelegenheid in het dorp. 

Met bus en trein waren we snel weer in Uitgeest en liepen meteen door naar de Chinees en aten daar een heerlijk maal. En als jullie dachten dat dit de hoogtepunten van deze mooie dag waren? Nee dus, eenmaal weer zittend in het Kersthuis, met een snorrende houtkachel en een wijntje, genoten we op die enorme tv, met dolby surround, van een TOP film op DVD, te weten ‘Bohemian Rhapsody’. Wat een dijk van een film, ik zat er zo in dat ik bijna begon te klappen. Wat een afsluiter, zelfs de kou op de slaapkamer voelde ik niet meer.

Woensdag 20 November, ik had een goede nacht, de koude badkamer trotseerde ik, ik zette de verwarming aan, zette koffie en deed mijn ding tot de mannen beneden waren.

Wederom genoten we van verse warme croissants met kaas.

De dag kon beginnen, we reisden naar Hoorn, hier waren manlief en ik nog nooit geweest.

Wat een leuke stad en wat ligt het prachtig aan het Markermeer. We maakten er een lange wandeling in de stralende zon en genoten voor tien.

We aten bij ‘Bij Meta’ heerlijke biefstuk van de Josper Grill en op de valreep kocht ik er de huisgin, voor thuis.

Inmiddels was het erg mistig en koud.

Guur en Mistig

Eenmaal terug in het Kersthuis, keken we naar ‘De overwintering op Nova Zembla’ en ‘De hel van 63’, goed te doen met een snorrende houtkachel hoor.

Donderdag 21 November, na de ochtendrituelen, koffie en het ontbijt, bracht broerlief ons naar het station, de logeerpartij was over, de ernst van het leven riep.

We reisden naar Amsterdam Centraal om daar de intercity defect te nemen. We werden niet teleurgesteld, er was weer iets mis.

Met allerlei sprinters, boemelden we met een overstap in Dordrecht en Roosendaal in 3 volle uren naar Breda, helemaal gaar , toen we er eindelijk waren en namen een taxi naar ons huis.

Een ding is positief, we krijgen ons reisgeld terug.

We aten een pizza in een warm huis en keken wat naar onze kleine tv en gingen met de kippen op stok, wat een reis!

Ciao

1 thought on “Het Kersthuis in het Noorden

  1. Oh zal toch wel gezellig zijn geweest.
    Aan jou broer te zien is het een leuke vent die geniet van het leven.
    Eigenlijk zoals jullie!
    Groetjes Huguette
    PS wanneer zijn jullie in Antwerpen?