Zweedse Balletjes

Broerlief heeft vannacht slecht geslapen, hij werd de hele tijd wakker. 

De reden?:…..deze dame, die een chemische nacht had en heel erg ‘hard’ sliep. 

Tja, ik moest toch een extra nacht inhalen. Ik schijn gesnurkt te hebben en niet zuinig ook, ach weet hij nu ook wat ik de vorige nacht heb meegemaakt. Vannacht zal ik wel weer wakker liggen van hem.

In ieder geval, werd ik om half 6 fris en fruitig wakker, ik had er weer zin in en broerlief ronkte door tot 7 uur.

Na de ochtendrituelen liepen we naar de tramhalte en reden naar metrostation ‘Liljeholmen’ en vandaar gingen we verder met de metro naar het eiland ‘Gamla Stan’, de oude stad. 

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar de reis duurde in het geheel maar 10 minuten. In Gamla Stan, doken we een leuke koffie tent in en namen er een belegd broodje.

Gelouterd liepen we naar de veerboot en lieten ons naar het eiland Djurgarden varen, ook dit was in 10 minuten gepiept.

Djurgarden is een museum eiland, voor elk wat wils, zoals onder andere, het ABBA museum, het Scheepvaartmuseum, maar ook een openluchtmuseum. Wij hadden onze zinnen gezet op de laatste.

Het was prachtig weer, dus ideaal voor het groene en zeer uitgestrekte park. 

We hebben oude Zweedse houten woningen bezocht, een boerderij, een molen, een Mansion, een stadhuis, en tot onze verbazing ook een aquarium, en een soort van dierentuin met wolven, lynxen, Wolverines, uilen, apen, beren, zeeleeuwen en rendieren. 

De beesten hebben alle ruimte en zijn behoorlijk actief. Super leuk om alles mooi op de plaat te zetten.

Toen we zo goed als alles gezien hadden, namen we een wijntje/biertje en deelden samen een kaneelbroodje (lekker!!!).

Daarna liepen we naar de veerboot en lieten ons weer op een ander eiland afzetten, te weten ‘Skeppsholmen’, het eiland waar het museum voor moderne kunst zich bevindt. 

Ik had mijn zinnen gezet, op de afdeling Zweedse architectuur en design, maar die was minimaal en viel me behoorlijk tegen. De moderne kunst was om van te smullen.

Helemaal voldaan en hondsmoe besloten we dat we genoeg cultuur hadden ingenomen voor vandaag en doken een pub in. Het bier was goed en de wijn was bagger. Ik nam me ter plekke voor om geen wijn meer te drinken in Stockholm, de wijn, zelfs de Chardonnay smaakt naar riool.

We besloten om deze avond eens Zweeds te gaan eten en ik googelde of er een Zweeds restaurant in de buurt was, en warempel het buurrestaurant ‘Polpette’ bleek onvervalst Zweeds.

We verkasten en bestelden eindelijk ‘Zweedse balletjes’, ik met puree en broerlief met frites en ook ik bestelde er een biertje bij. 

De balletjes waren onvervalst lekker en het bier ook, maar ik kreeg het glas niet leeg, haha.

Als dessert hadden we bedacht om de beroemde metrokunst te gaan aanschouwen en te fotograferen. 

We wisten dat we op ‘T-centralen’ naar de ‘blauwe lijn’ moesten gaan, heel diep onder de grond en………. we wisten niet wat we zagen, prachtige blauw in/geverfde rotspartijen. Heel indrukwekkend, en dat smaakt naar meer kan ik jullie vertellen.

Wat een dag weer, Ciao.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.