Ik Ben Een Amsterdammer

Wat een fijne week, wat is het gepensioneerde leven toch heerlijk. We doen waar we zin in hebben en hebben niet veel verplichtingen meer, zeker omdat we onze tijd goed kunnen managen. 

Ik kan best geïrriteerd raken, als mensen zeggen: “daar heb ik geen tijd voor”, want het is en blijft een kwestie van keuzes maken, uitzonderingen daar gelaten. Helaas wordt ‘geen tijd” vaak als smoesje gebruikt. Gelukkig zijn wij zeer tevreden mensen en hoeven we niet zo nodig van alles en…ons motto is, NU doen, niet uitstellen.

Een van de keuzes van manlief deze week was/is de ‘Giro”, hij geniet zo van die tocht en blijft er graag voor thuis. 

Ik daarentegen trek er graag op uit, even cultuur en natuur snuiven en fotograferen. 

Zo ben ik deze week weer met mijn jonge fotovriendin een hele dag in een vogelhut gaan zitten, Deze hut, was bijzonder mooi, het is een tuinhut van Arjan Troost ( http://www.arjantroost.nl ).

Helaas hebben we geen ijsvogeltjes gezien, die zijn deze winter omgekomen doordat ze door het ijs niet konden vissen. 

Wel zagen we regelmatig eekhoorns langskomen, naast de vele soorten kleine vogeltjes. 

Doordat we een prooi (kippenpoten) gekocht hadden van Arjan, hebben we bezoek gekregen van een blonde buizerd, een prachtexemplaar. Arjan had de kipstukken met tie rips aan wat stronken bevestigd zodat het beest de boel niet mee kon nemen, hij was er wel een half uurtje mee bezig, we hebben prachtige foto’s kunnen maken. 

Toch moet ik eerlijk zeggen dat vogelfotografie mij niet zo boeit, dus…..voorlopig geen vogelhut meer voor mij. 

Waarom bestaan er nou geen mensenhutten, kun je lekker mensen fotograferen, haha.

 

Gelukkig durf ik steeds vaker recht op de man te vragen of ik een portret mag maken. 

Zo zag ik op de ‘Wallen’ een pracht van een ‘kop’ voor zijn sex tent zitten, toen ik hem vroeg of ik hem mocht fotograferen, mocht het nog ook, ik was perplex en heel blij. 

Ik maakte eerst een praatje met hem en vroeg of hij het niet bijzonder vond om mede Nederlanders te ontmoeten en te spreken tussen al die buitenlanders, waarop hij antwoordde dat hij geen Nederlander is, maar een Amsterdammer, TOP! Het ijs was gebroken en ik schoot zijn prachtige kop.

 

 

Jullie zullen wel denken, wat doet Ciao op de wallen?, nou ik was daar om straatportretten te schieten, gewaagd, spannend en super gaaf. Ik heb al mijn charmes ingezet kan ik u vertellen.

Ik was met mijn broer eerst naar het MOCO museum geweest, naar de tentoonstelling van Banksy en Lichtenstein. Deze tentoonstellingen stonden hoog op mijn lijstje.

Banksy startte als straat (graffiti) kunstenaar in Bristol, hij maakt ook gebruik van sjablonen. Zijn werk is vaak humoristisch met een politieke bodem. Deze overzichtstentoonstelling is zeer de moeite waard en bovendien is het museum zelf gesitueerd in een schitterende villa.

Lichtenstein was een popart kunstenaar, Zijn werken zijn vooral bekend als een soort van cartoons met felle, veelal primaire kleuren omlijnd door vette zwarte contouren. Hij maakte schilderijen, beelden en litho’s. Ik word er altijd vrolijk van.

Wat hebben we genoten in de villa.

 

  

In een onvervalste Amsterdamse kroeg (café Mulder), genoten we van de stamgasten en de spiritualiën, echt een leuke tent.

Van de barman kregen we de tip om te gaan eten bij de Myrabelle, ook een echte Amsterdamse horecagelegenheid, we zaten er heerlijk aan het water, top.

Hierna liepen we langzaam aan naar de wallen en daar hing me toch een gezellig sfeertje, zeker omdat het zo’n heerlijk weer was. De President kwam er volledig aan zijn trekken, haha.

We eindigden in ‘In ’t Aepjen’, ook een onvervalste Amsterdamse (houten) kroeg . 

Men fluistert dat dit vroeger een spotgoedkope en niet zo’n beste herberg was en dat daar de uitdrukking ‘ je bent in de aap gelogeerd’ vandaan komt.

Ciao.

 

2 thoughts on “Ik Ben Een Amsterdammer

  1. Wederom leuk om te lezen. Mooie kop van de Amsterdammer.
    Heb wel meegemaakt op de Wallen dat fotograferende toeristen bij kop en kont werden gepakt omdat ze de “dames” fotografeerde.
    Gaaf dat je daar bent gaan fotograferen.

    Fijn weekend alvast

  2. Dankjewel Yvonne, het lijkt wel dat i met de camera minder bang ben en……ik vraag het gewoon.