Met inkt bekogeld

Vrijdag 16 Februari 2018

Vandaag nam Ik wat meer tijd voor mijn ochtendwandeling, het was zo lekker van temperatuur. Het purper van het ochtendgloren met grillige wolkenpartijen is spectaculair.
Ik loop zo enorm te genieten en adem de frisse, schone lucht gulzig naar binnen, dope voor het gemoed hoor.
Ik vind het het mooiste moment van de dag, mede omdat het ook nog zo rustig is, bijna geen mens te zien.
Soms heb ik wel sterk de behoefte om mijn geluksmoment te delen en ben blij als ik zie dat er iemand online is op de app, dan krijgen ze een ochtendgroet met foto van me hoor.
Na de boodschappen en wat dagelijkse beslommeringen, dook ik in een boek en manlief genoot van de ‘Spelen’.
Regelmatig kijken we naar buiten, zien die schitterende zee en voelen ons rijk. Het ene geluksmoment stapelt zich hier op het andere, de hele dag door.
Aan het eind van de middag liepen we naar de haven om de vissersboten binnen te zien komen. De visrestaurants zitten nog afgeladen vol en het ruikt heel uitnodigend. Toch gaan wij hier nooit eten, veel te massaal. Ik kook het liefst zelf en omdat ik tussen de middag altijd een warme maaltijd voor mezelf maak, kan ik wat vis betreft mijn slag slaan hoor. En s’avonds kook ik gewoon iets met kip/kalkoen/ei en soms rund. Manlief zorgt voor de mise en place en dat is veel werk, want we eten grote hoeveelheden groenten.
Ons avondmaal gaat meestal vergezeld van ‘de wereld draait door’, leuke combinatie.
En na de maaltijd?………..dan nippen we uiterst traag een wodka/caramel weg…..goddelijk.
Maar nu terug naar de haven, het wordt druk, de boten komen binnen. Ze moeten zich aan de tijd houden, want de visafslag wacht en ze willen de boel wel goed verkopen.
Toch zie je allerlei ‘ritselpraktijken’. Kratjes vis worden op de boot uit het zicht geschoven, mannetjes komen met zakjes, die ter plekke gevuld worden, kratjes worden meteen naar een wachtend busje gebracht, oude vrouwtjes schreeuwen wat en krijgen wat. Jaloersmakend hoor, ik zou graag bij die oudjes gaan eten.
Er kwam een boot binnen met allerlei soorten poliepen en inktvissen, helaas leven die beesten nog en liggen ze ter plekke te hemelen, sommigen proberen nog uit een krat te glijden.
Een visser greep een inktvis en rammelde er wat mee. De inkt vloog alle kanten uit, de ‘kijkers’ stoven achteruit, maar sommigen waren getroffen, getuige de zwarte spetters op oa. mijn jurk en de witte polo van manlief. Ik kan hier de humor wel van inzien, die visser wil zijn werk gewoon doen, maar wordt dagelijks geconfronteerd met ramptoeristen die in de weg staan en die je willen fotograferen, nou………dan vind ik deze actie wel komisch hoor. Manlief niet, hij was hoogst verontwaardigd door de vissige inktvlekjes. Ik nog meer lol dus.
Voor €1 mag je de veilingruimte betreden. Hier is speciaal voor de gluurders een balkon gegeneraliseerd. Het is heel leuk om te zien. Een krat met ‘spul’ wordt op de lopende band gezet, en uitgelicht op een scherm, waar een prijs per kilo op staat, de prijs zakt gestaag, tot een handelaar toehapt.
Die handelaren proberen onderling afspraken te maken en als iemand anders dan opeens toehapt, zoals bijvoorbeeld de Mercadonna, dan klinkt er verontwaardigd boegeroep. Het is een leuk spel om te zien en te horen. Helaas mag je er niet fotograferen en heb ik stiekem eentje met meneer Nikon gemaakt, de president hing werkeloos op mijn borst.
Als de krat verkocht is, dan rolt er een bon uit een apparaat op het eind van de band in de krat en…….er wordt nog een extra schep ijs opgegooid en dan wordt de boel op de betreffende handelaars plek gezet.
Is de krat niet verkocht, dan rolt er ook een bon uit en is de krat voor een bodemprijs voor de coöperatie en wat ze daar mee doen?, naar de winkel ter plekke en naar hun eigen restaurants.
Heel leuk om te zien allemaal en wat mij betreft, eetlust opwekkend, dus snel naar de casa, waar ik met het eten begon en manlief hoofdschuddend meteen zijn ‘walgelijke’ polo uitdeed. Ciao.