In de ban van de pompoen

Wat boffen we toch met dit bijzonder mooie weer, het voelt als vakantie. s”Morgens in alle vroegte doe ik meteen de tuindeuren open en dan gebeurt het………de hele kamer vult zich met het sensuele parfum van de jasmijn en daar blijft het niet bij, nee, in de loop van de dag vult het ongeremd ook de bovenverdieping. Dit heb ik nog nooit in Nederland meegemaakt, dit absolute vakantiegenot. Ik moet wel zeggen dat de jasmijn op ons terras nog nooit zo uitbundig is geweest.

Jasmijn

Er is nog iets bijzonders aan de hand, maar dan in onze voortuin. Jullie weten dat onze buxussen vermoord zijn door de buxusmot en dat manlief alle lijken verwijderd heeft en…dat we er een kale voortuin aan over gehouden hebben he? Nou, inmiddels is de voortuin enigszins gevuld.
We wisten zo snel geen architectonisch hoogstandje te bedenken, dus kochten we 4 witte hortensia’s in pot voor een prikkie, groeven aan de andere zijde nog een groter exemplaar uit en placeerden de boel op een rijtje in de lege tuin. Niks spannends, maar het leek weer op een tuin. Nu had ik al langer het idee om eens gek te doen. Ik wilde een paar pompoenpitten in de volle grond verstoppen, kijken wat er gebeurt. Manlief vond het tien keer niks maar de rest van het ‘bestuur’ vond het ongevaarlijk, want…het zou toch nooit een bovengronds gebeuren worden. Dus….ik kreeg vrij spel en stak er slechts twee tussen de hortensia’s. Elke dag meldde ik zielig dat er nog geen pompoen aankwam en manlief lachte dan in zijn vuistje.
Maar op een goede dag kwam er eentje op en een paar dagen later de tweede en ik?….ging uit mijn plaat en manlief?……..ziet er nu ook wel de humor van in en geeft ze dagelijks het lekkerste water ever. Geen idee wat er gaat gebeuren, er schijnen 5 van de heerlijke oranje bollen aan te komen. dat worden in September 10 biologische (jawel) soepmaaltijden uit eigen tuin en dan ook nog de vele pompoenen uit de zelfoogst tuin. Wat een verrukking. Ik zal jullie vanaf nu wekelijks de groei van onze pompoenen door de strot duwen.

 
In onze zelfoogst tuin is het een groot feest, er is zoveel heerlijks oogstbaar, je moet zelfs echt keuzes maken. Deze week had ik hele zoete aardbeitjes, verse knof, bosui, worteltjes, peultjes, tuinbonen, venkel en wat peterselie. Ik ben de koning te rijk.
Je ziet steeds meer initiatieven om gezamenlijk een tuin te beginnen, wellicht hebben de moestuintjes van AH de mensen het plezier van het kweken van je eigen groente teruggegeven. Vroeger (ja dat mag ik inmiddels wel zeggen) had bijna elk gezin eigen kweek.
Om terug te komen op de initiatieven, heb ik wel een heel gaaf voorbeeld. Dochterlief woont in een enorm gezellige en sociale straat, ik ben er jaloers op. Ze houden er elk jaar een gigantisch leuk straatfeest met wisselend thema, ze verzorgen eten aan huis (voor 1 week) als er in de straat een baby geboren is, ze zijn er voor elkaar als er iemand ziek is of overleden. Ze vangen in nood elkaars kids op, ze gunnen elkaar van alles en doen wat ze kunnen om evt problemen aan te pakken. Kortom een modelstraat, gisteren hielden ze zelfs een gezellige ‘zomerwendeborrel’. Maar om terug te komen op het leuke initiatief; ze hebben het klaargespeeld om een veldje op de hoek van hun straat, dat alleen maar bescheten werd, in te richten als moestuintjes, en dit met toestemming van de gemeente. Het veld is ingedeeld in percelen en het buurtje mag een of meerdere perceeltjes huren. De basisschool die er tegenover ligt, heeft er 3 gehuurd en met hulp van de kinderen beplant, heel leuk en leerzaam. Dochterlief en co hebben ook een perceel en dat staat al vol met heerlijkheden. Wat een initiatief en zo sociaal en gezellig. Eind van de week wordt het officieel geopend met een drankje en een hapje en ik, met mijn enorme kennis van pompoenen ben uitgenodigd. Ook hierover zal ik jullie verslag doen.
Nooit gedacht dat ik ooit zo begeisterd zou zijn van groente, ik haatte dat spul zelfs en heb tot mijn grote schaamte in mijn studentenjaren scheurbuik opgelopen, zo erg was het.
Het ooievaars gezin, bestaande uit mevrouw, meneer en 4 kinderen maakt het goed, alhoewel we nu toch moeten constateren dat de ouwelui afgepeigerd zijn. Ze zijn vermagerd en vuil en er is geen plaats meer voor hen in het nest, want de jongen zijn al bijna net zo groot als de ouders. Ik heb gelezen dat ooievaars rond 1 Juli op vakantie gaan naar het Zuiden, maar de jongen maken totaal nog geen aanstalten om wat vliegoefeningen te doen, ze laten zich graag bedienen.
Tot zover, tot de volgende week maar weer, Ciao.

vader is op stap