Wortels in Breda

Wat zijn wij toch rijk! Het is onze beste beslissing ever geweest om vanuit Breda-West naar Breda -Zuid te verhuizen, want……het Markdal ligt in onze achtertuin. Dagelijks loop ik het Markdal in, in alle vroegte, gewapend met de President uiteraard.
Naast dat ik enorm geniet van alles wat het Markdal mij te bieden heeft, levert het me nog vele extra’s op, zoals, conditie, gezondheid, mooie foto’s en….ontmoetingen. En die ontmoetingen leveren me ook weer veel verrassends op.
Zo kom ik dagelijks een alleraardigste vrouw tegen, we hebben regelmatig leuke gesprekken. En…we wisselen over en weer wat tips uit, jullie weten het al, via haar kwam ik aan ons vakantieadres in Calpe.
Laatst had deze dame weer een tip voor me, omdat zij wist dat wij zoveel mogelijk biologisch eten, overhandigde zij me een flyer, “bestudeer die maar eens goed, het lijkt me echt iets voor jou”, zei ze.
Eenmaal thuis en jawel, na het verorberen van mijn pap, las ik de flyer en……was meteen razend enthousiast!
In het Markdal (op het eind van mijn dagelijkse route) is een biologische zelfoogst tuinderij op basis van CSA, (Community Supported Agricultuur) met een grote diversiteit aan groenten, opgezet.
Je kunt een oogstaandeel kopen en daarvoor mag je het hele oogstseizoen zelf je deel komen oogsten.
In andere landen, oa in België, bestaat dit fenomeen al langer en het werkt er zelfs zo goed, dat er lange wachttijden voor zijn.
Dus…….ik twijfelde geen moment en schreef me meteen in. Al snel kreeg ik antwoord van Veerle Bruning, de initiatiefnemer en tuinder. Zij heeft jarenlang als tuinder op een biologische zorgboerderij gewerkt en na een bezoek aan een CSA tuin in Antwerpen, besloot ze zelf een CSA tuin op te zetten in Breda.
Ze koos voor de naam ‘Wortels in Breda’. Haar filosofie achter deze naam verwijst naar het beeld dat je omgeving (waar je geworteld bent), invloed op je heeft, maar ook dat jij invloed hebt op je omgeving. “Met iedere keuze die je maakt, beïnvloed je ook je omgeving en dat heeft dan weer invloed op jou”, zegt Veerle. Ik sta vierkant achter deze filosofie en zo voel ik het ook, elke dag weer. Helemaal gaaf is, toevallig of niet, dat de tuin gerealiseerd is in mijn geliefde Markdal.
Voor alle zekerheid besloot ik eerst eens een proefabonnement te nemen, ik wilde wel eens zien, hoe het praktisch in zijn werk zou gaan en omdat manlief wat sceptisch was.
Veerle heeft een mooie website, waar alle informatie op te vinden is en er staat wekelijks een oogstbericht, zodat we weten wat er te oogsten valt. http://wortelsinbreda.nl
Vorige week, was het zover, er kon voor het eerst geoogst worden. Ik vroeg manlief of hij met me mee wilde gaan, zodat hij ook kon zien of het iets voor ons zou zijn.
Hij had er wel oren naar, het ging wel over eten nietwaar? Gewapend met plastic zakken (volgende keer een verantwoorde tasje hoor), liepen we via het Markdal naar het veld.
Veerle was aanwezig en legde ons uit wat we mochten oogsten (stond ook duidelijk aangegeven) en hoe het heerlijks te oogsten en….niet te vergeten, hoeveel we mochten pakken.
Manlief stort nogal snel ter aarde, hij is niet zo stabiel, dus ik ben de oogster, hij kijkt toe en…… is de beste oogster staat op het pad uiteraard, jullie kennen dat wel he? Ook nam hij wat foto’s van de oogster in actie. We vullen elkaar goed aan hoor.
Onze eerste oogst was: 1) een bos rucola
2) een bos raapsteeltjes
3) 1 meter wilde spinazie
4) 20 mooie radijzen
Wat super om zo’n heerlijke en vooral gezonde groenten zelf te kunnen oogsten in een unieke ambiance. Ons genieten was driedubbel D, het nagenieten, in de vorm van consumeren idem.
We hadden nog nooit raapsteeltjes gegeten, dus ik moest even googelen. Uiteindelijk koos ik voor een stampotje, maar verving de aardappels door zoete aardappelen. De raapsteeltjes gaan rauw door de puree met wat lichte kruiden en….het was goddelijk en smaakte meteen naar meer. Hopelijk zijn er morgen nog wat, want dan ga ik weer.
Na onze eerste oogst, hebben we een heel oogstaandeel gekocht, we kunnen oogsten tot eind December. Jullie horen hier nog regelmatig van.
Tja, ik had verscheidene zaken, waar ik verslag van wilde doen, maar het oogstgebeuren heeft de hele pagina opgevroten, dus…..er wordt zeer spoedig weer een blog geboren.
Ciao