Achter Slot en Tralies

We hebben de oude dame meegenomen naar een muziekmiddag in haar tehuis. De muziek was om te janken, maar oh zo aandoenlijk. Bijna alle oudjes waren present, sommigen recht voor zich uit starend, enkelen diep slapend, maar het grootste deel zong ijl en zacht mee. Het waren hits van vroeger, denk bijvoorbeeld aan Ramona, Ramona, Ramona……
Niet bepaald het genre van de oude dame, maar ze vond het te pruimen en gedroeg zich, dat zou vroeger wel anders geweest zijn. Waarschijnlijk doet het wekelijkse advocaatje haar goed.
Ik heb nog nooit een ‘concert’ meegemaakt dat zo rustig en gedisciplineerd verliep.
De oude dame maakt het overigens goed en is nog erg ijdel wat haar uiterlijk betreft. Het lijkt wel alsof ze zich opnieuw jong en dartel voelt en klaar is om verovert te worden, getuige een nieuwe BH met vullingen, ze is er fier op. Wat de vullingen betreft, had ik haar pantykousjes aangeraden, maar van een nichtje kreeg ze borstvoeding pads, werkt prima. In ieder geval is de dame dolgelukkig met haar make over.
Ik eindigde mijn vorige blog met een ware cliffhanger, nu is de tijd gekomen om een en ander te vertellen.
We zijn in de Koepel gevangenis geweest, in ‘os Breda’ wel te verstaan. Nederland kent er 3 (Haarlem en Arnhem, bezitten er ook een). Het ontwerp is van Metzelaar.
Ik wilde hier altijd zo graag eens binnenkijken, maar het was er nog nooit van gekomen. Nu staat het gebouw leeg en gaat huisvesting bieden aan allerlei bedrijfjes. Maar voor het verbouwd gaat worden kreeg ik (als lid van de instagramgroep @ilovebreda) een photowalk in dit majestueuze/tumultueuze gebouw aangeboden. Dat liet ik me beslist niet langs mijn neus gaan en schreef manlief ook in en dat werd gehonoreerd gelukkig. We waren met een grote groep, maar werden verdeeld over de verschillende ruimtes met een rouleersysteem. Het was geweldig strak georganiseerd, we kregen ook nog een flesje water aangeboden en….. een zangeres begeleidde ons ‘geklik’, de akoestiek was subliem onder en in de koepel.
We hebben er ruim 2 uur rondgestruind en zijn ook in het vrouwengedeelte geweest, dat gebouw ligt achter het koepelgebouw. De celdeuren stonden uitnodigend open en lieten een erfenis zien van ongelukkige, boze, bange, wrede, godsdienstige en kwaadaardige zielen. Ik heb het over muurtekeningen/vernielingen en dergelijke.
Het was behoorlijk aangrijpend vond ik, hun geest waaide nog rond.
Daarna maar een stevige bel wijn genuttigd.
Ik heb een schat aan foto’s overigens.
Het toeval wil dat in Breda nog een authentiek gebouw de deuren sluit voor het gewone publiek. Het gaat om het Breda’s Museum. Het wordt nu letterlijk en figuurlijk opgeslurpt door het MOTI Breda (museum voor design). Hoe ze dit gaan aanpakken is mij een raadsel en zeker wat ruimte betreft. Het Breda’s Museum is niet bepaald gecharmeerd van deze actie, maar om het volk nog een laatste blik in de oude glorie te gunnen, organiseerden ze open depotdagen. Je kon je inschrijven op een rondleiding door de verschillende depots en dat leek ons razend interessant.
Dit museum heeft in de loop van de jaren heel wat verzameld. Alles wat ze ‘binnenhalen’ heeft een link met Breda. Denk bijvoorbeeld maar aan de Nassaus, de list met het Turfschip, maar ook aan het rijke industriële verleden van Breda (Lonka, Etna, de Enka, Backer en Rueb, CSM, Kwatta, Hero, de Faam en de Drie Hoefijzers,
Je kunt je voorstellen dat er heel wat ligt, de gekste dingen worden er bewaard. Maar ook hele mooie stukken, waaronder een enorme zilver collectie. Ben benieuwd hoe ze de verhuis gaan handelen. Het was in ieder geval heel leuk en herkenbaar in de depots.
Helaas mochten we niet fotograferen, zelfs je tasje mocht niet mee, want alles lag daar behoorlijk voor het grijpen.
Inmiddels is dochterlief ook jarig geweest, het was een vloeibare happening, Hoera!
De kerstmarkt in de wijk is ook weer achter de rug, heel gezellig en lekker. Manlief en ik zijn flink uit de band gesprongen (churros).
Nu even een paar dagen ‘rust’. Ik loop lekker mijn loopje en zie toch altijd weer spektakel, deze week weer een schattig ijsvogeltje. Wat een achtertuin hebben we toch, we zijn gezegend en de kerst moet nog komen.
Ciao

1 thought on “Achter Slot en Tralies